Medicina reconstructiva

Medicina reconstructiva presupune repararea unor defecte sau corectarea unor schimbari ce au loc in mod firesc o data cu inaintare in varsta. Celulele care stau la baza medicinii regenerative sunt celulele stem. Foarte multa lume a auzit de acestea o data cu aparitia posibilitatii de recoltare a lor din cordonul ombilical. Exista banci de celule stem care iti ofera posibilitatea de a le depozita dupa recoltare. Dar ce au aceste celule stem de sunt considerate atat de valoroase? Ele au capacitatea de a se transforma in orice celula proprie organismului fie ca vorbim de celule sanguine, celule musculare sau oricare alt tip de celula. O data injectate, in functie de factorii locali vor alege o cale de dezvoltare si diferentiere.
Aceasta capacitate a celulelor stem a fost descoperita si in prezent ele sunt folosite in diverse boli. Au avantajul ca sunt celule proprii organismului ceea ce inseamna ca nu va exista o reactie de respingere din partea corpului nostru. Acest lucru este foarte important deoarece mult operatii esueaza tocmai din cauza acestei reactii.

Unde se gasesc celulele stem si cum le putem obtine?

Celulele stem se gasesc in sange, maduva osoasa si grasime. In maduva osoasa ele sunt in concentratie foarte mare insa aceasta locatie este greu de abordat si adesea dureroasa. Locurile de unde poti accesa maduva osoasa este coloana vertebrala si creasta iliaca antero-superioara.
Multi pacienti prefera sa li se fie recoltate celulele stem din sangele periferic. Tehnica de recoltare este nedureroasa insa numarul de celule stem obtinute este relativ mic (din 20 ml sange se obtin 3 ml de concentrat trombocitar). Sangele recoltat este pus intr-o centrifuga cu ajutorul careia se separa celule sanguine iar trombocitele obtine contin factori de creste si factori reglatori. Acesti factori ajuta la regenerarea tisulara.
Utilizari ale celulelor stem
Cea mai mare concentratie de celule stem se gaseste in grasime. Acest concept nu este nou insa tehnicile de utilizare a celulelor grasoase in regenerare au fost de curand perfectionate. Prin liposuctie se obtine o cantitate foarte mare de adipocite (celule grasoase). Lichidul obtinut in urma acestei proceduri este centrifugat iar celulele grasoase rezultate pot fi folosite ulterior in diverse scopuri precum lifting-ul facial, marirea sanilor sau a feselor, corectia ridurilor, rejuvenare faciala sau vaginala.

Medicina reconstructiva

Medicina reconstructiva – cateva sfaturi

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *