ROMÂNIA in patrimoniul UNESCO

Am primit recent un email de la unul din sutele noastre de preieteni, si de obicei nu le deschid decat in weekend, insa titlul de mai sus mi-a atras atentia. Banuiesc ca emailul circula pe net d emulta vreme, cu binecunoscuta metoda Fwd. Dar oricum cred ca merita mentionate cele 882 de imagini, care ne fac sa fim mandri ca suntem romani.

Patrimoniul UNESCO in Romania

Sunt sapte zone inscrise, nu stiu daca sunt multe sau putine, insa sunt superbe aceste zone, si sper ca in curand sa mai fie adaugate. Cele 882 de inagini sunt proiectul personal a lui Cosmin Danila, bazat pe proiectul celor de la UNESCO.

Evident ca Delta Dunarii (Rezervatia Biosferei) ocupa un loc important, iar noi ne vom referi la munca acestui iubitor de Romania (Cosmin Danila) in prezentarea sa. Este stiut ca tot ceea ce reprezinta Delta Dunarii este unic si pretios, multi au auzit de Padurea Letea sau nuferii superbi pe car epoti sa-i admiri in timp ce te plimbi cu barca.

Urmeaza, sa zicem noi, nu intr-o ordine a valorii ci poate intr-un mod aleator, Bukovina (scrisa cu k in maniera austriaca),   cu ale ei biserici pictate, cuma r fi cea de la Arbore, Humor, Patrauti sau Probota. Evident ca cele de la Voronet, Putna sau Moldovita sunt arhicunoscute, insa ar fi bine ca turistul sa treac asi sa le viziteze pe toate.

Maramuresul reprezinta poate pentru romani, leaganul civilizatiei dacice, iar bisericile din lemn de aici, cu siguranta sunt nu numai unice in lume, dar sunt si de o frumusete extraordinara. Cine nu a vizitat Ieudul sau nu a stat macri o zi langa Iza, acela nu poate pretnde ca a fost in Maramures.

Urmeaza Muntii Orastiei, locul unde Decebal si-a avut cetatea ce a tinut piept biruitorului Traian. Apoi Sighisoara si a ei cetate mediaevala, cea mai bine conservata din Europa. Incheiem cu Manastirea Hurezi, din Valcea, localitatea Horezu. Este mostenirea lasata de domnitorul Constantin Brancoveanu, romanilor. Alaturi de multe alte lacasuri de cultura ale marelui ROMAN!

Related Posts:

  • No Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *